Kosten vochtbestrijding en schimmelbestrijding

Bookmark and Share

De kosten van het oplossen van vocht in huis zijn uiteraard geheel afhankelijk van het vochtprobleem zelf. De belangrijkste eerste stap is daarom het inschakelen van een vochtbestrijdingsdeskundige met voldoende kennis om een goede diagnose te stellen. Dit kan alleen aan de hand van vooronderzoek.

De expert zal daarom bij u langs moeten komen. Tijdens het bezoek kan worden bepaald wat het probleem precies veroorzaakt heeft en wat ertegen te doen is. Aan de hand van deze informatie kan een offerte worden opgemaakt.

Het geven van richtprijzen is lastig. Ieder huis heeft zo zijn eigen vochtproblemen, net als dat elk vochtprobleem een eigen (unieke) oorzaak heeft. Om toch een indruk van de kosten van vochtbestrijding te geven hebben wij hier per vochtbestrijdingsmethode een gemiddelde vanaf-prijs gegeven. Let wel, de methoden zelf zijn ook in allerlei prijsklassen onderverdeeld, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en gebruikte techniek. De prijzen zijn exclusief BTW.

Impregneren

Impregneren is al mogelijk vanaf € 7,- per vierkante meter. Daarbij is de prijs wel sterk afhankelijk van het impregneermiddel. Daarnaast is impregneren zinloos zonder de gevel eerst professioneel te reinigen.

Kosten voor gevelreiniging zijn afhankelijk van de benodigde reinigingstechniek. De gemiddeld goedkoopste vanaf-prijs is die van koud water hogedrukreiniging: vanaf € 7,- per vierkante meter. De duurste technieken zijn chemische reiniging en zandstralen: beiden beginnen rond € 20,- per vierkante meter.

Is de gevel beschadigd? Zijn er voegen kapot of vertonen stenen scheuren? Dan moet voor het reinigen en impregneren de gevel hersteld worden. Voor totale gevelrenovatie als deze, inclusief reiniging en impregneren, moet u rekenen op enkele duizenden euro’s.

Injecteren

De vanaf-prijs voor het injecteren van muren tegen optrekkend vocht ligt rond de 100 tot 200 euro per vierkante meter. Dit is wederom sterk afhankelijk van de injectievloeistof en aard van het vochtprobleem.

Kelderafdichting

Voor het volledig waterdicht maken van de kelder moet u rekenen op een prijs vanaf 1000-2000 euro. Omdat de ene kelder een complexere aanpak vergt dan de ander, is het altijd belangrijk een expert de situatie te laten beoordelen.

Schimmel bestrijden

De kosten van schimmel bestrijden lopen erg uiteen. Beginnende schimmel, veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid in bijvoorbeeld de badkamer, is vrij simpel aan te pakken met een schimmel-, vocht- en/of weerplekkenverwijderaar. Deze producten zijn op verschillende plekken verkrijgbaar, zoals de bouwmarkt. Al voor ongeveer € 7,- per fles.

Voor een prijsopgaaf van grote schimmelproblemen, bijvoorbeeld door het hele huis, is het van belang een expert te benaderen. Deze kan de ernst van het probleem vaststellen. Brengt het verwijderen gezondheidsrisico’s met zich mee, dan zal een speciale aanpak meer geld kosten. Ook andere gevolgen van schimmel, zoals houtrot, dienen opgelost te worden. Daarbij kan de prijs snel oplopen. Ook hier is een deskundige voor nodig. Daarbij is de prijs onder andere afhankelijk van de bereikbaarheid van het probleem en de vraag of er onderdelen verwijderd c.q. vervangen moeten worden.

Ventilatie

In principe is ventileren een zeer goedkope oplossing tegen vochtproblemen. Een raam openzetten kost niets. Kan het raam echter niet open, dan heeft u een mechanisch ventilatiesysteem nodig.

Mechanische ventilatiesystemen kunnen beduidend meer kosten. Een standaard ventilatiesysteem begint bij een paar honderd euro. Wilt u liever een WTW (warmte terugwin installatie), dan kunt u rekenen op vanaf-prijzen rond € 1000,- tot € 2000,-.

Ventilatiesystemen moeten worden onderhouden. De prijs van eenmalig onderhoud begint bij ongeveer 200 tot 300 euro. Een onderhoudsabonnement is ook mogelijk, hiervoor betaalt u gemiddeld € 5,- per maand. Bij aanvang van het abonnement wordt de installatie gecontroleerd en krijgt het een eerste onderhoudsbeurt: vanaf € 150,- tot € 200,-.

Niet ieder mechanisch ventilatiesysteem is in elke woning geschikt. Vraag daarom altijd deskundig advies.

Spouwmuurisolatie

Is onvoldoende isolatie de boosdoener van het vochtprobleem en moet de spouwmuur geïsoleerd worden, reken dan op ongeveer € 20,- per vierkante meter. De kosten van spouwmuurisolatie verdient u in ongeveer 4 jaar terug, onder andere door een lagere energierekening.

Lekkage reparatie

De prijs voor reparatie van een lekkage is sterk afhankelijk van de bereikbaarheid en benodigde oplossing. Moet een muur opengebroken worden, houd dan rekening met herstelkosten. Ook schade die het water heeft aangericht, moet hersteld worden.

Ligt een lekke leiding in het zicht en is deze makkelijk bereikbaar, dan zijn de kosten vaak relatief laag. Lekkage aan het dak of in de kelder is dan gemiddeld duurder. Wederom zijn richtprijzen in deze gevallen lastig te benaderen: ze zijn geheel afhankelijk van de probleemsituatie.

Houd ook rekening met de kosten van onderdelen die eventueel vervangen dienen te worden, zoals dakbedekking, leidingen, gipsplaten, stucwerk en dergelijke.

Vergelijk aanbiedingen van bedrijven

Vraag direct en in 1 handeling meerdere offertes aan bij verschillende bedrijven. U ontvangt meerdere offertes per E-mail die u op een rustig moment met elkaar kunt vergelijken.

Offertes aanvragen via deze website is kosteloos en geheel vrijblijvend.