Hydrofoberen tegen vochtdoorslag

Bookmark and Share

Hydrofoberen is het waterafstotend maken van een muur, zie ook impregneren. Hydro betekent water en foberen komt van fobie/angst. In dit geval moet water een fobie krijgen om de muur in te dringen. Hybrofoberen wordt toegepast om vochtdoorslag tegen te gaan.

Wat is hydrofoberen

Volgens de capillairwetten betekent hydrofobering de verandering van de bevochtingshoek van het water ten op zichten van de bouwstofoppervlakte. De bevochtingshoek verandert zodanig dat deze groter wordt dan 90 procent. Hierdoor ontstaat een negatieve stijghoogte van het water in de capillairen, wat betekent dat het water door de capillairen onder invloed van externe factoren niet meer wordt opgenomen of afgestoten. De hydrofoberende werking wordt veroorzaakt door impregnering, welke uw woning beschermd tegen vocht.

Het juiste hydrofoberingsmiddel

Om een juist hydrofoberingsmiddel te kopen is het noodzakelijk dat de te kiezen middelen zijn afgestemd op uw gevel. Uw gevel staat vrijwel continu aan milieu-invloeden bloot, zoals regen, zon, wind en schadelijk stoffen, moeten ze aan hoge eisen voldoen. Op deze manier blijven ze langdurig werkzaam. Vooral de alkalibestendigheid (tot ph-waarde 13) is van bijzonder belang is. Andere factoren zijn:

  • Uv -bestendigheid
  • Kleurloos opdrogend
  • Kleefvrij opdrogend
  • Goed indringvermogen (min. 3 tot 5 mm)
  • Reduceren van de wateropname
  • Geen wezenlijke verandering van de gas - resp. Waterdamp doorlaatbaarheid
  • Gemakkelijk te verwerken
  • Overschilderbaar

Een professioneel bedrijf heeft kennis en ervaring om tot een verantwoorde keuze voor het juiste hydrofobeermiddel te komen.

Belangrijke aandachtspunten

De te hydrofoberen gevel moet gaaf zijn. Er mogen geen doorgaande scheuren in zitten. Het voegwerk moet ook gaaf zijn en voldoende samenhang vertonen. Wanneer de gevel zichtbare zoutuitslag vertoont, laat dan een onderzoek verrichten naar de aard en oorzaak van deze uitslag. Zorg ervoor dat de aan te brengen waterwerende laag voldoende indringdiepte krijgt. Een te vochtige gevel moet om die reden eerst drogen. Hydrofobeer de hele gevel, niet slechts een gedeelte. U kunt dan mogelijk afvriezen van de waterwerende laag krijgen. Verwerking kan het beste gedaan worden met de lage druk vloeimethode. Hierbij wordt het hydrofoberende middel "nat in nat", onder lage druk aangebracht. Afhankelijk van de zuigkracht van de ondergrond kunnen meerdere behandelingen noodzakelijk zijn. Materiaalverbruik en indringdiepte moet goed gecontroleerd worden. De verbruikshoeveelheden kunnen zeer verschillend zijn. Deze kunnen variëren van 0,5 tot zelfs 2 ltr. per m2.

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende gespecialiseerde bedrijven in hydrofoberen.



Lees meer:
> Hydrofoberen
> Impregneren
> Schimmel bestrijden
> Kelderafdichting
> Injecteren
> Ventilatie