Ventilatie is gezond

Bookmark and Share

Ventileren is van levensbelang. Onderzoek heeft uitgewezen dat het binnenklimaat in 1 op de 10 woningen niet goed is. Dit komt vaak door een hoge luchtvochtigheid, maar kan ook komen door hoge concentraties schadelijke stoffen. Dit zijn stoffen zoals radon uit de kruipruimte en koolmonoxide uit geisers zonder afvoer.

U kunt zelf aan de slag met een ventilatiesysteem, maar aangeraden wordt om een rapport op te laten stellen door een specialist. Met de uitslag van dit rapport weet u exact waar u aan toe bent en wat er moet gebeuren om een gezonde atmosfeer in huis te bewerkstelligen. Via deze website kunt u in 1 handeling meerdere offertes aanvragen bij verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in klimaatbeheersing en ventilatie.

Ventileren is belangrijk

Goed ventileren houdt het leefklimaat in huis aangenaam en gezond. Slecht geventileerde woningen krijgen al snel te maken met vervelende problemen:

 • Schimmels
  Slechte ventilatie veroorzaakt vocht in huis. Schimmels zijn het resultaat. Deze tasten niet alleen uw woning, maar ook uw gezondheid aan. De sporen die schimmels verspreiden komen in de lucht terecht en uw longen terecht;
 • Huismijt
  Dit beestje vermenigvuldigd zich snel. Het kan allergische reacties en irritaties veroorzaken;
 • Vervuiling door tabaksrook
  Tabaksrook veroorzaakt niet alleen verkleuring van het interieur, maar ook uw gezondheid en dat van niet-rokers wordt aangetast. Tabaksrook blijft lang in de lucht en het meubilair hangen;
 • Gezondheidsklachten
  Zonder ventileren vervuilt de lucht in huis en daalt het zuurstofgehalte in de lucht. Dit kan problemen als benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming chronische neusverkoudheid veroorzaken. Koolmonoxide vergiftiging, onder andere veroorzaakt door geisers zonder afvoer, is dodelijk. Koolmonoxide is een geurloos gas.

Hoe kunt u ventileren

Ventileren is belangrijk om zuurstof en schone lucht aan en vervuilde lucht af te voeren. Dit kan op twee manieren.

1. Natuurlijke ventilatie

Schone lucht wordt op een natuurlijke manier aangevoerd. Vervuilde lucht kan de woning gemakkelijk verlaten. Dit kan door middel van klepramen, tuimelramen en ventilatieroosters.

Het is belangrijk dag en nacht te ventileren, in alle jaargetijden. Dit betekend dat u 24 uur per dag moet ventileren, alleen luchten is niet genoeg. Na een halfuur is de verse lucht namelijk verdwenen en kan de vervuilde lucht niet meer afgevoerd worden.

Ventileer vooral extra na het koken, slapen, schoonmaken, douchen en baden.

2. Mechanische ventilatie

Tegenwoordig zijn nieuwe woningen zo goed geïsoleerd dat natuurlijke ventilatie niet altijd meer vanzelfsprekend is. Vooral in sterk geïsoleerde woningen of woningen waar ramen niet open kunnen is mechanische ventilatie een goede optie.

Kies daarbij indien mogelijk voor een gebalanceerd ventilatiesysteem. Zo’n systeem past de aan- en afvoer van lucht wanneer nodig zelf aan. Zet mechanische ventilatie nooit uit! Onderhoud het systeem goed door het regelmatig schoon te maken. Denk daarbij ook aan de afvoerkanalen.

Tips voor ventileren

 • Zet ventilatieroosters zo veel mogelijk open. Het liefst 24 uur per dag.
 • Zet daarnaast iedere dag het raam een kwartiertje open. Lukt dit door weersomstandigheden niet, zet de ramen dan op de haak. Deze ventilatiestand is in de meeste gevallen veilig tegen inbraak.
 • Een afzuigkap of ingebouwde ventilator in de badkamer, keuken en het toilet zijn vaak zeer effectief.

Offertes vergelijken

Vraag direct meerdere offertes aan bij specialisten en creëer een gezonde leefomgeving. Offertes aanvragen via deze website is vrijblijvend en geheel kosteloos.Lees meer:
> Hydrofoberen
> Impregneren
> Schimmel bestrijden
> Kelderafdichting
> Injecteren
> Ventilatie