Vochtproblemen in huis

Bookmark and Share

Vochtproblemen kunnen schade toebrengen aan gezondheid, inboedel en woning. Het is raadzaam om zelfs de kleinste symptoom van vochtproblemen serieus te nemen. Een groter probleem kan daardoor vaak op tijd voorkomen worden, waardoor er geen ernstige en complexe vochtproblemen ontstaan.

Probleemzoekers voor vochtproblemen

Vocht is ongewenst nattigheid die in huis voorkomt en dat van buiten of van binnen komt. Met vochtproblemen wordt ook wel gesproken over waterdamp of condens. Als er veel waterdamp vrij komt, dan kunt u dit zien doordat de ramen gaan beslaan. Ook andere materialen kunnen het opnemen zoals hout en steen. Waterdamp probeert altijd door het materiaal heen te komen en kan er een vochtprobleem ontstaan. Buitenshuis is er natuurlijk ook veel water aanwezig wat kan leiden tot vochtproblemen. Regenwater en grondwater zijn de belangrijkste probleemzoekers. Regenwater slaat door muren heen en grondwater kruipt omhoog door de muren en fundering.

Oorzaken vochtproblemen

Een veel voorkomende oorzaak van een vochtprobleem is vocht uit de grond. Nederland is een vochtig land, wat terug te zien is in de grond. Denk bijvoorbeeld aan nieuwbouwhuizen die steeds vaker gebouwd worden op lager gelegen gebieden. Hierdoor bestaat er meer kans op vochtproblemen in de kelder of kruipruimte. Ook bewoners zelf produceren veel vocht. Elke volwassene transpireert gemiddeld 1 liter vocht per dag. Daarnaast ontstaat vocht door te koken en te wassen. Dit is al snel 10 tot 20 liter per dag vocht in uw huis. Een nog grotere kans op vochtproblemen ontstaat als u in een slecht geïsoleerd huis woont. Er kunnen dan plaatsen ontstaan waar isolatie ontbreekt en condensatievocht ontstaat. Daarnaast kunt u ook denken aan vochtproblemen door water en waterdampen, zoals regen en grondwater.

Vocht is slecht voor gezondheid

In veel huishoudens komen vochtproblemen vaak voor. Deze problemen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Een te hoge vochtigheidsgraad in huis draagt bij aan de groei van schimmels. Schimmel in huis is geen vochtprobleem, maar een gevolg van een vochtprobleem. Schimmels staan bekend om de astmatische klachten die zij kunnen veroorzaken. Zorg er dus voor dat u vochtproblemen serieus neemt!

Problemen voorkomen

Zoals eerder genoemd maken we condens grotendeels zelf. Door te koken, douchen en te transpireren. Dat er condens ontstaat is dan ook niet te voorkomen. Echter kunt u wel voorkomen dat de condens neerslaat op muren en ramen, zodat er dus geen vochtproblemen ontstaan. Het voorkomen doet u door uw huis goed te ventileren, zodat het waterdamp het huis uit kan.

Veelvoorkomende vochtproblemen

Om u een beter inzicht te geven in de soorten vochtproblemen, bespreken we op deze website de veelvoorkomende soorten.

Condensatievocht in huis

Condensatie vocht ontstaat doordat vocht neerslaat op koude delen van de woning zoals ramen. Een goede ventilatie helpt bij het afvoeren van vocht, maar belangrijker is het aanpakken van de bron.

Meer informatie: Condensatievocht in huis

Doorslaand vocht

Oudere en poreuze gevels houden vocht op den duur niet meer buitens huis. Door de inwerking van regen en wind ontstaat op den duur 'doorslaand vocht'. Er bestaan verschillende methoden om dit tegen te gaan.

Meer informatie: Doorslaand vocht

Lekkage

Lekkage is een veelvoorkomend vochtprobleem. Door verzakkingen en menselijke fouten kunnen riolen en waterleidingen gaan lekken.

Meer informatie: Lekkage

Luchtvochtigheid in huis

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan zeer nadelig zijn voor het klimaat. Schimmelvorming, gezondheidsklachten, maar ook hoge energiekosten kunnen het gevolg zijn.

Meer informatie: Luchtvochtigheid in huis

Optrekkend vocht

Vocht uit de bodem of kelder trekt via de muren omhoog de woning in.

Meer informatie: Optrekkend vocht

Schimmel in huis

Schimmel is een gevolg van een vochtprobleem. Schimmel moet worden bestreden, omdat het zeer schadelijk voor de gezondheid kan zijn.

Meer informatie: Schimmel in huis

Vocht in muren

Vocht in muren kan meerdere oorzaken hebben. Het klimaat in huis kan flink leiden onder deze vochtproblemen en het raadzaam om dit snel aan te pakken.

Meer informatie: Vocht in muren

Vochtplekken in huis

Als u vochtplekken in huis aantreft, dan kan dat verschillende redenen hebben. Lekkages, optrekkend of neerslaand vocht zijn slechts enkele voorbeelden van een bron.

Meer informatie: Vochtplekken in huis

Water in de kelder

Water in de kelder is goed te voorkomen. Er bestaan een aantal verschillende methoden om de kelder waterdicht te maken.

Meer informatie: Water in de kelder

Water in de kruipruimte

Water in de kruipruimte kan verschillende oorzaken hebben. Voordat het probleem kan worden aangepakt dienen een aantal belangrijke factoren in kaart te worden gebracht.

Meer informatie: Water in de kruipruimte

Direct offertes ontvangen

Vraag via deze website offertes aan bij verschillende specialisten. U ontvangt meerdere aanbiedingen per E-mail en kunt rustig bepalen welke aanbieding het beste op uw wensen aansluit. Deze dienst is kosteloos en geheel vrijblijvend.Lees verder:
> Optrekkend vocht
> Doorslaand vocht
> Condensatievocht in huis
> Vocht in muren
> Vochtplekken in huis
> Luchtvochtigheid in huis
> Schimmel in huis
> Lekkage
> Water in de kruipruimte
> Water in de kelder