Condensatievocht in huis

Bookmark and Share

Condensatievocht is een veel voorkomend probleem. Het vochtprobleem ontstaat als u in een slecht geïsoleerd huis woont. De plaatsen waar de isolatie slecht is of zelfs ontbreekt veroorzaakt condensatievocht. Het wordt gevormd door condens dat ontstaat door menselijke activiteiten in huis. Denk aan condens die vrijkomt bij het douchen, afwassen en wassen. Dit hoeft natuurlijk geen probleem, mis er sprake is van goede ventilatie. Door middel van ventilatie wordt condensvocht voorkomen en wordt vochtige lucht naar buiten geleid.

Oorzaken

Voordat er gezocht wordt na oorzaken, is het belangrijk om na te gaan of het wel probleem wel de oorzaak is van condensatievocht. De gevolgen van condensvocht zijn bijvoorbeeld afbladderend verf of schimmelplekken, echter deze kunnen ook veroorzaakt worden door een ander vochtprobleem. In ruimtes waar veel met water wordt gewerkt en hier geen goede ventilatiemogelijkheden zijn is er een grote kans dat er condensvocht optreedt. Vochtige lucht zal in deze ruimtes toch een uitweg moeten zoeken en zo ontstaat er een vochtprobleem. Eenmaal vastgesteld dat het vochtprobleem door condensatievocht wordt veroorzaakt, kan er voor een oplossingen gezorgd worden.

Meest voorkomende plekken van condensatievocht

Condensatievocht komt meestal voor in ruimtes waar veel met water gewerkt wordt. De keuken en de badkamer zijn ruimtes waar vaak deze problemen voorkomt. In deze ruimtes wordt water omgezet in waterdamp, die tegen koude muren terug condenseert. Het condenseert ook vaak tegen ramen, vooral in het geval van enkel glas. In de ruimtes is te weinig verse lucht of een goede ventilatie. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in huis, waardoor condensatievocht ontstaat. Denk ook aan zolders, bergingen en slaapkamers die niet voldoende verwarmd worden.

Condensatievocht kenmerken

Het is belangrijk om de kenmerken van condensvocht op tijd te herkennen, zodat u snel kunt ingrijpen. Vochtproblemen kunnen immers leiden tot ernstige gevolgen voor uw huis. Uw huis zal sneller aftakelen door condensatievocht en hierdoor zal de waarde van uw huis ook nog eens dalen. En vergeet niet dat vochtproblemen schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Condensatievocht oplossingen

Er bestaan 2 oplossingen om condensatievocht te vermijden of te verwijderen. U kunt in vochtige ruimtes zoals de badkamer beter gaan ventileren. Hierdoor wordt de vochtige lucht naar buiten gezogen, terwijl er verse lucht wordt aangevoerd. Of u kunt de ruimtes meer gaan verwarmen, zodat condens niet meer kan ontstaan. Het is verstandig om een professionele aannemer in te schakelen om uw condensatievocht probleem op te lossen. Laat zo snel mogelijk de oorzaak van condensatievocht onderzoeken. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in condensatievocht.Lees meer:
> Optrekkend vocht
> Doorslaand vocht
> Condensatievocht in huis
> Vocht in muren
> Vochtplekken in huis
> Luchtvochtigheid in huis
> Schimmel in huis
> Lekkage
> Water in de kruipruimte
> Water in de kelder