Doorslaand vocht

Bookmark and Share

Doorslaand vocht kan voor grote problemen zorgen. Het probleem ontstaat onder de invloeden van regen en wind. Door de harde wind wordt regen diep in de poriën van het metselwerk geduwd. Wat dan door de jaren heen kan ontstaan is erosie en aantasting van het metselwerk. Vooral slagregens kunnen een groot effect hebben voor doorslaand vocht. Het kan slopende gevolgen voor het metselwerk hebben. Naast de gaten die gecreëerd worden in muren, kunnen er ook schimmels door vocht in de holtes gaan zitten.

Oorzaken

De oorzaak van dit probleem is vaak te verwijten aan slecht of verouderd voegwerk. Ook poreuze stenen kunnen ervoor zorgen dat regen of vocht in de stenen dringen en de vocht in de muren ontstaat. Doordat metselwerk nooit helemaal waterdicht is, ontstaat er doorslaand vocht aan de buitenkant van het huis. Stenen en specie zuigen altijd regenwater op. Een spouwmuur voorkomt dat er vocht naar binnen komt. Wat je vaak ziet is dat de spouwmuurisolatie een koude brug veroorzaakt naar de binnenmuur. Doorslaand vocht wordt ook wel verticale vochtdoorslag genoemd.

Gevolgen

De gevolgen van het vocht dat door de muren heen dringt kunnen enorm zijn. Enkele voorbeelden van dit vochtprobleem zijn:

  • Vocht in huis;
  • Een hoge energierekening omdat het verwarmen van een vochtige woning behoorlijk meer energie kost;
  • Schimmelvorming in huis met alle schadelijke gevolgen voor de gezondheid van dien;
  • Loslatend stucwerk en behang;
  • Beschadiging van voegwerk;
  • Beschadiging van inboedel;
  • Algvorming en verkleuring van de muren.

Het probleem oplossen

Om doorslaand vocht op te lossen zijn er verschillende manieren. Een isolatiesysteem die aan de buitengevel wordt geplaatst kan doorslaande vocht voorkomen. Een isolerende laag zorgt er dan voor dat het regen wordt afgeweerd. Een nadeel van isolatiesysteem is dat het regelmatig onderhouden moet worden. Een andere manier om doorslaand vocht te verhelpen is door het te impregneren. Impregneren is het belangrijkste en meest effectieve verticale isolatiesysteem voor buitenmuren. Reukarme, milieuvriendelijke en diep-penetrerende vloeistof wordt gebruikt. Bij impregnatie wordt de gevel eerst hersteld en vervolgens een waterafstotende laag wordt aangebracht. Periodiek onderhoud om doorslaand vocht te voorkomen is erg belangrijk. Eens in de 10 of 15 jaar moet de hele gevel opnieuw geïmpregneerd worden.

Doorslaand vocht met hulp verhelpen

Om doorslaand vocht geen kans te geven schakelt u een professionele vochtbestrijding specialist in. Laat zo snel mogelijk de oorzaak van doorslaand vocht onderzoeken.

Vraag hier direct meerdere vrijblijvende offertes aan bij verschillende vochtbestrijdingsbedrijven.Lees meer:
> Optrekkend vocht
> Doorslaand vocht
> Condensatievocht in huis
> Vocht in muren
> Vochtplekken in huis
> Luchtvochtigheid in huis
> Schimmel in huis
> Lekkage
> Water in de kruipruimte
> Water in de kelder