Lekkage opsporen en oplossen

Bookmark and Share

Lekkage is een vervelend en soms onopvallend probleem dat vaak klein begint en onbehandeld voor grote problemen kan zorgen. Een lekkage is een opening (gat) waar water doorheen komt, op een plek waar dit niet zou moeten gebeuren. Zijn poreuze muren de oorzaak en zijn de gaatjes zeer klein, dan heeft u misschien geen last lekkage, maar van doorslaand vocht. Via deze website kunt u snel en eenvoudig offertes aanvragen bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verhelpen van lekkages en de materiële schade die daar uit voortkomt.

Oorzaken van een lekkage

Lekkages kunnen overal ontstaan, door een bouwkundig defect of onder invloed van weersomstandigheden. Muren, daken, dakgoten, vloeren, plafonds, maar ook cv-, water- en afvoerleidingen kunnen lekken. Vaak gaat het bij bouwkundige problemen om versleten onderdelen, corrosie (roest) en algemene slijtage. Maar foutieve installatie kan ook een rol spelen.

Herkennen van een lekkage

Het grootste probleem is het op tijd herkennen en opsporen van een lekkage. Omdat veel lekkages klein beginnen, worden ze in het beginstadium zelden opgemerkt. Tegen de tijd dat kringen en vochtplekken verschijnen zijn desbetreffende muren, vloeren of plafonds vaak al doordrenkt met vocht.

Water kiest namelijk altijd de weg van de minste weerstand. Het probleem hoeft zich daarom niet direct achter de vochtplek te bevinden. Het zit misschien hoger (in de badkamer of het dak) of lager (in de kelder). De lekkage kan al enige tijd voortduren, zonder dat u er iets van merkt.

Daarom is het belangrijk meteen een expert in te schakelen wanneer u tekenen van een vochtprobleem ziet. Dit kunnen schimmels zijn, maar ook kringen, natte plekken, scheurtjes of loslatende muurbekleding zijn duidelijke aanwijzingen dat er een vochtprobleem kan spelen.

Oplossen van een lekkage

De expert voert lekdetectie uit. Met speciale apparatuur wordt het lek opgespoord, zonder dat daar onnodig hak- of breekwerk bij te pas komt. Tegenwoordig zijn er veel technieken voor lekdetectie bruikbaar, waaronder vochtmetingen, endoscopie (een kleine camera wordt door verdachte leidingen gevoerd), geluid- en temperatuurmetingen. Deze technieken maken het mogelijk het lek zeer nauwkeurig te benaderen.

Om de lekkage te verhelpen is het in veel gevallen toch nodig muren, plafonds of vloeren (gedeeltelijk) open te breken om de lekkage te bereiken. Hier kunt u uiteraard wat hinder aan ondervinden, maar laat u daardoor niet afschrikken het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. De gevolgen van een onopgeloste lekkage zijn vele malen groter dan de eventuele hinder tijdens reparatie!

Kelderlekkages

De kelder is een plek waar over het algemeen de meeste lekkages voorkomen. De kelder wordt vaak ook weinig geventileerd.

Omdat de kelder (gedeeltelijk) onder het grondwaterpeil ligt, staan de wanden en vloer constant onder druk. Een ‘gezonde’ waterdichte kelder zal dit prima aankunnen. Door de jaren heen kunnen de kelderwanden en keldervloer echter poreus worden. Door de wanden en vloer van oudere kelders kan daardoor vocht beginnen te sijpelen. Optrekkend vocht en lekkages zijn dan ook bekende kelder problemen.

De 5 meest bekende kelderlekkages:

  • Kimlekkage: De kim is de waterdichte aansluiting van de kelderwand op de keldervloer. De kim is gevoelig voor lekkage en heeft daarom extra aandacht nodig tijdens het afdichten van de kelder;
  • Wandlekkage: Keldermuren zullen net als uw huis verouderen. Door haarscheurtjes en gaatjes die ontstaan kan regen- en/of grondwater de kelder in komen;
  • Vloerlekkage: Vloerlekkage is het gevolg van optrekkend grondwater. Wanneer de vloer onvoldoende is afgedicht, beschadigd of verouderd is, dan is deze niet langer bestand tegen de druk van het grondwater;
  • Doorvoerlekkage: Veel kelders beschikken over een doorvoer: een opening in de muur van de kelder waardoor leidingen naar buiten lopen. De ruimte rondom de leiding moet goed zijn afgedicht. Is dit niet het geval, dan ontstaat er doorvoerlekkage.
  • Dilatatielekkage: Een dilatatievoeg wordt gebruikt om (minimale) beweging in een constructie op te vangen. Door de druk op kelderwanden kan er uitzetting en inkrimping ontstaan. Verkeerd gezette, of versleten dilatatievoegen kunnen tot lekkage leiden.

Direct offertes aanvragen

Vraag op eenvoudige wijze offertes aan bij verschillende bedrijven die lekkages kunnen verhelpen. Met 1 aanvraag ontvangt u meerdere aanbiedingen die u op uw gemak kunt vergelijken. Het aanvragen van offertes via deze website is vrijblijvend en geheel kosteloos.



Lees meer:
> Optrekkend vocht
> Doorslaand vocht
> Condensatievocht in huis
> Vocht in muren
> Vochtplekken in huis
> Luchtvochtigheid in huis
> Schimmel in huis
> Lekkage
> Water in de kruipruimte
> Water in de kelder