Luchtvochtigheid in huis

Bookmark and Share

Als er gesproken wordt over luchtvochtigheid, dan wordt bedoelt de hoeveelheid vocht in de lucht. Bijna 25 procent van de Nederlandse huishoudens heeft te maken met een te hoge luchtvochtigheid in huis. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten. Wanneer het de 100% bereikt dan zal de onzichtbare waterdamp neerslaan in druppels. De vochtigheid is bij de ramen hoger dan in het midden van de kamer, dat komt omdat het daar vooral in de winter kouder is. Aangezien koudere lucht minder waterdamp kan bevatten dan warmere lucht moet er waterdamp uit de lucht verdwijnen. Dit zie je vaak bij een koud raam. De overtollige waterdamp slaat om in druppels en het raam beslaat.

Oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid wordt veroorzaakt door optrekkend vocht, condensatievocht en/of lekkages. Optrekkend vocht treed vaak via de fundering, kelder, kruipruimte omhoog in uw huis. Condensatie van vocht komt vooral voor op koude materialen. Denk bijvoorbeeld aan kozijnen, ramen, kelders en muren. Door het hoge vochtgehalte condenseert het vocht op deze koude materialen. Een teveel aan vocht in uw huis veroorzaakt schimmelgroei, vochtminnende diertjes, muffe geuren en beschadigde materialen. Daarnaast kan het ook slecht voor uw gezondheid zijn. Verschillende veroorzakers van allergie kunnen zich nestelen in een vochtige omgeving.

De optimale luchtvochtigheid

Een gezonde luchtvochtigheid bedraagt 50 tot 60 procent. Vaak is het in de winter te laag, dan is het soms maar 30 procent. Door het opzetten van een raam, waardoor er frisse lucht binnenkomt, is nog niet de gewenste oplossing. Deze frisse lucht is namelijk droog en koud, wanneer deze via de centrale verwarming wordt verwarmd daalt het vochtpercentage nog meer af. U kunt uw luchtvochtigheid in huis meten door een hygrometer. Monteer de hygrometer niet aan de binnen- of buitenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de vochtigheid vaak hoger dan in de rest van uw woning.

Een aantal tips

Om een hoge luchtvochtigheid in uw huis te beperken kunt u een aantal maatregelen nemen.

  • Ventileer de ruimte wanneer u aan het koken bent
  • Ventileer de ruimte bij het douchen
  • Elke dag elke ruimte in huis een half uur ventileren
  • Wanneer u een mechanische ventilatie heeft, gebruik deze dan ook optimaal
  • Gebruik maken van een luchtontvochtiger

Sommige huishoudens hebben een mechanische ventilatie, echter gebruiken deze niet optimaal. Het is niet verstandig om deze in de winter uit te zetten, omdat u denk dat het u bespaart in energie. Het verwarmen van vochtige lucht kost namelijk meer energie, dan het verwarmen van droge lucht. Doormiddel van het aanschaffen van een luchtontvochtiger kunt u verschillende kamers in uw woning drogen. De ontvochtiger zuigt vochtige lucht aan, vangt het op in een watertank en blaast opnieuw droge lucht de kamer in.Lees meer:
> Optrekkend vocht
> Doorslaand vocht
> Condensatievocht in huis
> Vocht in muren
> Vochtplekken in huis
> Luchtvochtigheid in huis
> Schimmel in huis
> Lekkage
> Water in de kruipruimte
> Water in de kelder