Schimmel in huis bestrijden en voorkomen

Bookmark and Share

Schimmel is een veel voorkomend probleem en komt meestal voor in woningen met een hoge luchtvochtigheid. Het is een gevolg van een vochtprobleem. Schimmels zijn organismen die zich snel vermenigvuldigen door zich voort te planten met zogeheten 'sporen'. U kunt ze opmerken door de muffe geur of door zwarte vlekken. Veel schimmels in huis zijn ongezond, vooral kinderen en ouderen kunnen last krijgen van ademhalingsproblemen bij het inademen van sporen. Astma kan bijvoorbeeld voorkomen als je constant blootgesteld wordt aan schimmel.

Schimmel symptomen

Het is ontzettend belangrijk om direct actie te ondernemen als u de eerste symptomen ziet. Hoe eerder u stappen onderneemt, hoe minder de kans dat de schimmel zich verspreidt in uw woning. U kunt het herkennen aan zwarte, groene, roze of witte vlekken of kleine stippels van schimmels. Over het algemeen vormen ze zich in plekken rondom ramen, plafonds, achter meubels en op badkamertegels of de voegen ervan. De zwarte schimmel is een vaak gegeven term voor zwart gekleurde schimmels. Deze bevat ook giftige stoffen, ze produceren namelijk mycotoxinen. Langdurige blootstelling kan resulteren in gezondheidsproblemen. Deze problemen kunnen bestaan uit verschillende klachten als niezen, huiduitslag, geïrriteerde ogen, misselijkheid of een zere keel. Omwille van uw gezondheid is het belangrijk om de schimmel meteen te bestrijden bij de eerste symptomen.

Het voorkomen van schimmelsporen

Om te voorkomen dat de groei van schimmels bij u in huis een kans krijgen, is het belangrijk om de hoeveelheid waterdamp in uw woning reguleren. Ze hebben namelijk vocht nodig om te overleven. Er zijn veel eenvoudige methodes waar je de groei mee kan voorkomen of bestrijden. Elke dag goed ventileren, gereguleerde verwarming, goede isolatie en goede huishoudelijke schoonmaakbeurten kunnen al genoeg zijn om schimmelsporen geen kans te geven. Ze houden vooral van stilstaande vochtige lucht en een vochtige ondergrond. In badkamers is dit soms moeilijk te voorkomen, wat u dan kunt doen is om regelmatig een schimmel behandeling uit te voeren, om te voorkomen dat u ze niet aantreft.

Schimmels verwijderen

Er zijn verschillende producten op de markt om schimmels verwijderen. Spoel muren, plafonds en kozijnen die aangetast zijn goed schoon met een anti-schimmel reinigingsproduct. Dit zal het doden en verwijderen. Ook kunt u de tegels in de badkamer hiermee behandelen. Als u een muffe geur in uw badkamerkastjes ruikt kan hier ook schimmel aanwezig zijn. Tapijten en kleden kunnen op schimmelsporen bevatten, reinig deze dan ook regelmatig door ze te stofzuigen en uit te wassen. In ernstige gevallen is het aan te raden om diensten te benaderen van een vochtbestrijding specialist. Vraag vrijblijvend hier een offerte voor aan.Lees meer:
> Optrekkend vocht
> Doorslaand vocht
> Condensatievocht in huis
> Vocht in muren
> Vochtplekken in huis
> Luchtvochtigheid in huis
> Schimmel in huis
> Lekkage
> Water in de kruipruimte
> Water in de kelder