Vocht in muren behandelen en voorkomen

Bookmark and Share

Vocht in muren toont aan dat uw huis met een vochtprobleem te maken heeft. Vochtige muren kunnen door verschillende problemen veroorzaakt worden. De mate van vocht in de muren kan per kamer in het huis verschillen. De muren in de badkamer en keuken zijn vochtiger dan in de woonkamer. Over het algemeen kan gesteld worden dat muren in natte ruimtes meer vocht hebben, maar ook muren in onverwarmde of niet-geventileerde ruimtes. Als gevolg van een 30 minuten durende waterdampproductie kan langs het plafond een microklimaat ontstaan met een vochtigheid van 100% of zelfs condensatievocht.

Oorzaken vochtige muren

Vocht in muren komt zowel voor oude dan wel nieuwere woningen. Vaak komt het vooral voor bij huizen met een enkele muur. Vochtige muren bevinden zicht vaak aan de oost of noordzijde van het huis. Hier komt geen zon en blijft het langer vochtig. Zorg dat de wind vrij spel heeft langs deze gevel. Het weghalen van dichte beplating die aan uw huis staat, kan al helpen. Hoge bomen geven vaak ook een vochtig klimaat. Als u dit allemaal in orde heeft kan vocht in muren ontstaan door condensatievocht wat wordt veroorzaakt door slechte ventilatie en slechte isolatie. Doorslaand vocht kan ook een oorzaak zijn die zich via de buiten muur eventueel spouwmuur naar de binnenmuur heeft verplaatst. Optrekkend vocht dat zich via de fundering heeft opgezogen via de grond is ook een mogelijke oorzaak. En tot slot via lekkages van leidingen die in de muur gebouwd zijn. Uiteraard is een combinatie van verschillende oorzaken van vochtige muren ook mogelijk.

Problemen door vocht in muren

Vochtproblemen door vocht in muren behoren tot de vervelendste problemen in huis. Zwarte punten in stucwerk, schimmel op de muur of zelfs in de gordijnen, doorslaande muren en daardoor vaak een hoge luchtvochtigheid in huis. De meest voorkomende problemen die zich voordoen door vocht in muren is bijvoorbeeld afschildering van verf en bepleistering. Ook loskomen van behang en rotten van houtwerk zijn enkele gevolgen van vochtige muren. Het kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid door het beschimmelen van de muren.

Vocht in muren oplossen

Wanneer u merkt dat uw muren vochtig zijn, is het belangrijk dat de oorzaak aangepakt wordt. De plek waar vochtschade zichtbaar is, is vaak niet ook de plaats waarde de schade veroorzaakt wordt. Het water zoekt via de muren de weg. In sommige bouwmaterialen zoals mortel en hout kan het vocht zich snel voortbewegen. Via ijzer of steen verplaatst vocht zich relatief minder snel. De oplossing om vocht in muren op te lossen ligt niet direct voor de hand. Een inspectie van een vochtbestrijding specialist kan u meer over de oplossing van vocht in muren adviseren. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in vochtproblemen.Lees meer:
> Optrekkend vocht
> Doorslaand vocht
> Condensatievocht in huis
> Vocht in muren
> Vochtplekken in huis
> Luchtvochtigheid in huis
> Schimmel in huis
> Lekkage
> Water in de kruipruimte
> Water in de kelder