Vochtplekken in huis

Bookmark and Share

Als u te maken heeft met vochtplekken in huis, dan heeft u te maken met een vochtprobleem. Vochtplekken kunt u beter meteen verwijderen als u ze ziet in huis. Het is lelijk en bovendien een voedingsbodem voor verschillende bacteriën. Vochtplekken zijn vaak bruine vlekken en het is noodzakelijk om te onderzoeken wat de oorzaak van de plekken is. Probeer nooit alleen maar de plekken te verwijderen, daarmee pakt u de oorzaak niet aan.

Oorzaken van vochtplekken opsporen

Vochtplekken kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Denk aan vochtige muren. Dit komt vaak door regenwater, bijvoorbeeld als een muur een lange tijd is blootgesteld aan regen. Het kan ook komen door een constructiefout, bijvoorbeeld een verstopte dakgoot of verkeerd aangebracht daklood. Door te weinig of slechte ventilatie kunnen ook vlekken ontstaan.

Oorzaken wegnemen

Onderstaand in het kort hoe u de oorzaken van uw vochtprobleem kan wegnemen.

  • Constructiefout; constructiefouten kunnen van alles zijn. Ga na of u de fout zelf kan oplossen of dat u een gespecialiseerd bedrijf hiervoor inschakelt.
  • Optrekkend vocht; dit kunt u het beste bestrijden met een speciaal chemisch product. Door middel van injecteren kunt u uw muren of plafond op bepaalde plaatsen waterafstotend maken.
  • Doorslaand vocht; dit kunt u het beste bestrijden door het oppervlakte hydrofoberen. Deze behandeling met oligomere siloxanen maakt de buitenmuren waterafstotend.
  • Condensatievocht; dit kunt u het beste bestrijden door voldoende te ventileren en zo een gezond leefklimaat te ontwikkelen.
  • Schoorsteenvocht; dit kunt u het beste bestrijden door een rookkanaal uit inox in de schoorsteen te plaatsen. Dit kanaal zorgt dat de rookgassen minder snel afkoelen en dus niet vroegtijdig condenseren.

Aanpakken van de vlekken

Als u de oorzaak van de vlekken heeft opgelost, kunt u beginnen aan het verwijderen van de lelijke vocht vlekken. Zorg er allereerst voor dat de plek die behandeld gaat worden echt goed droog is. Wanneer het gaat om een schimmelvlek, dan kunt u het eerst goed reinigen en met een antischimmel middel insmeren. Eventuele barsten of scheuren kunt u met een plamuurmes en plamuurmiddel herstellen. Muren en plafonds kunt u voor het verven isoleren met een isoleermiddel of met een coating. Let op tijdens het aanbrengen van een vochtwerende coating mag het oppervlakte een beetje vochtig zijn, maar niet drijfnat. Na deze behandeling kunt u vervolgens acrylatex gebruiken of een speciale vochtwerende verf. Een goedkope methode wat ook kan werken is het gebruiken van een standaard grondverf. In 2 lagen kunt u dit aanbrengen, let daarbij wel op de voorgestelde droogtijd tussen de lagen. Ook aluminiumverf is een methode dat goed kan werken.

Terugkerend probleem

Mochten de vochtplekken terug komen, dan heeft u de oorzaak niet opgelost of hebben er gewijzigde omstandigheden in uw huis plaatsgevonden. Wilt u zeker weten dat u het goed aanpakt schakel dan een vochtbestrijding specialist in. Vraag vrijblijvend een offerte aan.Lees meer:
> Optrekkend vocht
> Doorslaand vocht
> Condensatievocht in huis
> Vocht in muren
> Vochtplekken in huis
> Luchtvochtigheid in huis
> Schimmel in huis
> Lekkage
> Water in de kruipruimte
> Water in de kelder