Vochtwering in huis

Bookmark and Share

Vochtwering is een term die wordt gebruikt voor het omschrijven van preventieve maatregelen die vochtproblemen tegen gaan. Vocht is de oorzaak van veel problemen in woningen en gebouwen. Vocht vermindert het aanzicht, tast constructies aan, belemmert een fijn woon- en leefklimaat en verhoogt de energiekosten. Om tot oplossingen te komen moeten alle oorzaken onderzocht worden en wanneer nodig één voor één opgelost worden. Het beste is natuurlijk om de problemen voor te zijn.

Preventief aanpakken van vocht

Vochtproblemen tijdig of nog beter preventief aanpakken is van groot belang. De gemiddelde mens brengt ongeveer 85 procent van zijn of haar tijd binnenhuis door, waarvan driekwart in de eigen woning. Er zijn enkele methoden om vocht te weren. Allereerst is het belangrijk om goed te ventileren. In elke ruimte een half uur per dag luchten is al voldoende. Uw gastoestellen dient u frequent een onderhoud te geven. Als derde punt is het aan te raden om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Een mobiele luchtontvochtiger kunt u overal ophangen en zuigt lucht aan, vangt het op en blaast opnieuw droge lucht de kamer in.

Vochtwering in de kelder

De kelder is één van de meest vochtige ruimtes van een woning. Hierdoor heeft het ook vaak last van vochtproblemen. Wanneer u last heeft van een vochtige kelder kunt kelderdichting overwegen. Dit is een methode om de kelder waterdicht te maken. De procedure is tweeledig, allereerst het oplossen van alle huidige vochtproblemen en ten tweede het voorkomen dat de kelder in de toekomst nog weer last ondervindt van vochtproblemen. Een belangrijk onderdeel van kelderdichting is het injecteren tegen optrekkend vocht. Dit door middel van het aanbrengen van een preventieve beschermingslaag op de muren.

Vochtwering in de kruipruimte

Een vochtige kruipruimte is vaak de oorzaak van vochtproblemen. Dit doordat een vochtige kruipruimte een mogelijke bron voor waterdamp voor de bovenliggende woning is. Bij bodemisolatie van de kruipruimte kunt u de vloertemperatuur met enkele graden verhogen. Ook kunt u denken aan vloerisolatie. De vloer is het enige energieoppervlak waar u bijna altijd mee in contact bent. Een goed geïsoleerde vloer is dan ook van groot belang in iedere woning. Bovendien weert de juiste vloerisolatie ook vochtige vloeren. Door de vloer langsonder de kruipruimte te isoleren met Pur schuim verhoogt u het comfort van de vloer.

Overige oorzaken

Er zijn natuurlijk nog een tal van oorzaken van vochtprobleem die u voor kunt zijn. Denk bijvoorbeeld aan optrekkend en doorslaand vocht, condensatievocht, een lekkende of doorslaande schoorsteen. U kunt een gespecialiseerd bedrijf in schakelen die u begeleidt in vochtwering. Zij kunnen u erop wijzen aan welke problemen u kunt denken die zich voor kunnen doen in uw woning. Vraag vrijblijvend een offerte aan.